Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Ασφαλιστικός Σύμβουλος . ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΓΑ http://nikolaidis.webgarden.com/ http://www.facebook.com/constantinos.nicolaidis

 
 

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Ν.Μεντβέντεφ: "Παράλογη η απόφαση Eurogroup - Συμμετέχουμε στη σωτηρία της Κύπρου"

03/21/2013 - 10:45

Ηχηρή παρέμβαση έκανε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ για το θέμα της διάσωσης της Κύπρου. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg δήλωσε πώς «το Eurogroup θα πρέπει να συμπεριλάβει τη Ρωσία σε μία λύση-πακέτο για την Κύπρο». Με τον τρόπο αυτό απαντά στους Ευρωπαίους και τους Γερμανούς που θέλουν να επιβάλλουν τη δήμευση των καταθέσεων στην Κύπρο και εκβιάζουν με χρεοκοπία.

Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την πρόθεση της Ρωσίας να συμβάλλει θεσμικά σε μία λύση, δείχνοντας ότι είναι διατεθειμένη να βοηθήσει σε μία υπόθεση που την αφορά άμεσα. Συγκεκριμένα η συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου θα έχει δύο χαρακτηριστικά, την υπαναχώρησή του Eurogroup όσον αφορά στη φορολόγηση των καταθέσεων και το μεγάλο πρόβλημα από τη «μαύρη τρύπα» της CPB Bank, πρώην Λαϊκής.

Πρόκειται για παρέμβαση-μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Αξίζει δε να σημειωθεί πως έγινε ενώ στη Μόσχα βρίσκεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσε Μανουέλ Μπαρόζο προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή τακτική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αρχική απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ως «παράλογη» και συμπλήρωσε ότι η τελική λύση θα πρέπει να συμπεριλάβει όλες τις πλευρές. Σε συνεχή ρεπορτάζ του, το Bloomberg από τη Μόσχα, υπογράμμισε το σοβαρό ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για τη συμμετοχή της στην τελική λύση, αλλά και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που μεταδίδονται, η κυπριακή πλευρά έχει προσφέρει περιουσιακά στοιχεία προς εκμετάλλευση στους Ρώσους που αφορούν τον τομέα του φυσικού αερίου, τα οποία ενδέχεται να ανταλλαγούν με μετρητά διαθέσιμα από τη ρωσική πλευρά. Περαιτέρω πληροφορίες επ' αυτού δεν υπάρχουν, αλλά η Μόσχα επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση στα «οικόπεδα» την Κυπριακής ΑΟΖ και να κατασκευάσει-χειρίζεται το σταθμό LNG στο Μαρί, προσφέροντας ένα δάνειο της τάξεως των 5 δις ευρώ.

        Η παρέμβαση της Ρωσίας αναμένεται να μεταβάλει και το κλίμα στην Λευκωσία, καθ' ότι η Κυπριακή πλευρά ετοιμάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο ωστόσο προβλέπει και δήμευση των καταθέσεων, έστω και σε μικρό βαθμό. Ήδη το paln B συζητείται σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αυτή την ώρα. Αυτό προβλέπει δέσμευση των αποθεματικών των Ταμείων Πρόνοιας - Δημοσίων Υπαλλήλων και Κρατικών Οργανισμών και Τραπεζών σε ύψος 2,8 δισ. ευρώ, κλείσιμο της Λαικής Τράπεζας και δημιουργία μίας «καλής» τράπεζας προς εξοικονόμηση 2 δις ευρώ το ενδεχόμενο πάντως κλεισίματος της Λαϊκής το διαψεύδει κατηγορηματικά η τράπεζα. Το 1 δις που απομένει μέχρι τα 5,8 δις ευρώ ίσως αποτελέσει και τη δήμευση των καταθέσεων, χωρίς όμως να έχει γίνει σαφές σε τι ποσοστό και από πιο ποσό και πάνω.  

Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει επίσης δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν τα Ταμεία Συντάξεων, η Εκκλησία, που θέτει στη διάθεση του κράτους την περιουσία της αξίας 2 δις ευρώ και φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση. Όσοι συμμετάσχουν σε αυτό το σχέδιο θα πάρουν ως αντάλλαγμα την έκδοση ομολόγων που θα συνδεθούν με την πώληση του φυσικού αερίου

Ο Ρώσος πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και στο θέμα αυτό, λέγοντας πως το πακέτο που οι Κύπριοι προετοιμάζουν από την πλευρά τους είναι "απροσδόκητα απρόβλεπτο", υπονοώντας προφανώς ότι διαθέτει πολλές "γκρίζες ζώνες" που πρέπει να αποσαφηνιστούν. Και το μήνυμα ήταν επίσης σαφές προς την κυβέρνηση της Κύπρου.

Μήνυμα που συντάσσεται με το 91% των Κυπρίων που δεν θέλουν δήμευση των καταθέσεων τους, ενώ το 67,3% τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ και υπέρ της επιστροφής στην Κυπριακή λίρα. Απορρίπτει δηλαδή τους εκβιασμούς της Ευρώπης που στόχο έχουν να μετατρέψουν τη χώρα σε προτεκτοράτο. 

Υπέρ τη εξόδου της Κύπρου από το ευρώ έχει ταχθεί και επιμένει ο Αρχιεπίσκοπός Κύπρου κ. Χρυσόστομος που ασκεί μεγάλη επιρροή στη μεγαλόνησο. «Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μονόδρομο, δεν έχουμε άλλη επιλογή...Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε σκέψη να φύγουμε από την Ευρωζώνη, να πάμε στη λίρα. Όμως όση προσπάθεια χρειάστηκε να μπούμε στο ευρώ, άλλη τόση χρειάζεται να φύγουμε. Δεν είπα να φύγουμε σήμερα. Θα φύγουμε όταν ετοιμαστούμε», είπε χαρακτηριστικά στο Mega για να προσθέσει ότι η Ευρωζώνη κάποια στιγμή θα καταρρεύσει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Μ.Σαρρής: "Η ΕΕ δεν επιτρέπει να δανειστούμε από τους Ρώσους" - Πιο κοντά στην ευρωέξοδο
03/21/2013 - 13:50

H EE (δηλαδή η Γερμανία...) δεν επιτρέπουν την ρωσική βοήθεια με δανεισμό, δήλωσε πριν λίγο εμμέσως πλην σαφώς από την Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ.Σαρρής, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό αποκαλυπτικό άρθρο του defencenet.gr.

O μοιραίος υπουργός Οικονομικών που άνοιξε την κερκόπορτα των κατασχέσεων εν συνεχεία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΕΕ χαρακτηρίζοντας την στάσης της «υποκριτική», επειδή «αντιδρά για την προσπάθεια εξεύρεσης βοήθειας από την Ρωσία όταν οι εταίροι μας, δεν βοηθούν. Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα των επαφών με τους ρώσους θα είναι θετικό και θα καλύψει μέρος των αναγκών μας για να χρειαστεί η εξεύρεση μικρότερου ποσού από αυτό που αναζητούμε. Ο χρόνος πιέζει αλλά πρέπει να καταλήξουμε σήμερα» αλλά η ουσία είναι ότι «Η Ρωσία δεν μπορεί να μας βοηθήσει με δάνειο γιατί θα αυξανόταν το δημόσιο χρέος της Κύπρου» κάτι που δεν δέχεται η ΕΕ.

Εν συνεχεία δήλωσε ότι "Έχουν σχηματίσει ομάδες εργασίας οι Ρώσοι για να δουν πως μπορούν να μας βοηθήσουν με άλλο τρόπο. Εντός της ημέρας θα ξέρουμε. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και το κλίμα επηρεάστηκε από την απόφαση για κούρεμα. Πολλοί ρώσοι επιχειρηματίες ένιωσαν ότι προδόθηκαν».

Η ουσία είναι ότι κατόπιν αυτών και σε συνδυασμό με την οριστική απόφαση που ελήφθη πριν λίγο στην Κύπρο ("Ούτε βήμα πίσω, ούτε ένα ευρώ κούρεμα"), το γεγονός είναι ότι η χώρα είναι πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, λόγω της γκαγκστερικής συμπεριφοράς της Γερμανίας. Το βέβαιο είναι ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιοι κλυδωνισμοί στην Κύπρο, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα τα καταφέρουν και λόγω μικρού μεγέθους της οικονομίας τους σε σχέση και με τον τεράστιο πλούτο που κρύβει η κυπριακή ΑΟΖ.

Το ζήτημα είναι πόσο καιρό θα αντέξει εν συνεχεία η Ελλάδα, όταν θα έχει ορθοποδήσει η Κύπρος, εντός της ευρωζώνης. Γιατί μια επιτυχημένη ευρωέξοδος της Κύπρου είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει σύντομα και την Ελλάδα. Αν, δε, φύγει η Ελλάδα, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για διάλυση της ευρωζώνης που πνίγει εκατοντάδες εκταομμύρα ανρθώπων στην Ευρώπη, σήμερα... Και αυτό θελουν να αποφύγουν στις Βρυξέλλες.

Την ιδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα έμεινε "έκπληκτος και άφωνος" από την ανακοίνωση του σχεδίου για την επιβολή ενός φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο, κατά την οποία σημειώνει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να έχει ένα αποτέλεσμα "διάχυσης" στην Ευρώπη.

"Έμεινα έκπληκτος και άφωνος από αυτήν την ανακοίνωση. Αυτό με αιφνιδίασε τελείως. Καθώς λάμβανα πληροφορίες, από τα μέσα ενημέρωσης, είπα ότι ήταν μια απόφαση εξαιρετικά προβληματική", σχολίασε ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μιλάει εξ ονόματος του ΔΝΤ.

"Το πρόβλημα με αυτού του είδους τα μέτρα είναι ότι αυτό τιμωρεί τους ανθρώπους που αποφάσισαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στην χώρα (...) και ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά άδικο", πρόσθεσε ο Μπατίστα, εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων 10 χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

"Αυτό μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα διάχυσης επειδή είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην ευρωζώνη που στρέφονται στους καταθέτες", υπογράμμισε επίσης, σχολιάζοντας ότι δεν ξέρει ποιος είχε αυτήν την "λαμπρή ιδέα".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one